2 November 2011

diet yang MENYEKSAKAN dunia batinku

Salam hidupku...;)
baru bangun nih.(smbil2 lap tahik mata jap). : p ..oh no no!!bkan nye selalu aku bgun waktu cmnie.heheh.. lagipun pukul 5 tadi, aku bangun bersahur. (xde rase riak di situ juz bgtau..hehe)..
semalam ma abh ajak puasa sekali.. so aku join je la.. di samping tu, boleh la aku t04 baki yg aku x qada' puasa bulan ramadhan dulu..so sape2 yg x qada puasa lagi, cepat2 qada ye adik2 semua. jgn lengah-lengahkan ye sb kite x semua xtau bile kite mati..maybe esok, lusa atau 10 tahun lagi.. hanya Allah je yg tau.. dan solat plak jgnlah ditinggalkan..pesan untuk diri ini sendiri..

dah!! kite tutup bab puasa ganti. sebenarnye, aku nak buat announcement ni yg aku tengah ''ON DIET'' sekarang ni!! kepada yang mengenali, sila jgn kutuk.. aku tengah belajar nak istiqamah ni tau. hahah.sebenarnye, sejak bercuti kat umah, aku cuba jaga pemakanan aku walaupun kdg2 ter''OFF'' jugak dietnye. tapi kan, xde la diet mane pon.. aku tetap makan nasi, tapi dalam kuantiti sedikit je.. seingat aku masa kat umah, xpernah kot aku tmbah nasi. nampak mcm cool je kan??? pdahal dlm hati ni, seksa gile tau x??aku paling x suka la bab2 nak kena tahan makan ni.. dah la selera aku semenjak mencapai 20an bertambah2.. heheh..

cuba korang bayangkan, dah la aku yg kene masak kat umah. tapi aku yg makan paling sikit!!
huiishhh!!!tragis ok??.. kalau ikutkan hati, mau je aku letak nasi penuh satu pinggan, pastu mkn dpn tv..fuh!! mmg masyuk la.. tapi..apo kan dayo den.. lemak2 tengah berleluasa sekarang ni. so, hanya satu je jln penyelesaian nye.. jago makan!! jgn dok jadi pelohap sgt.. (jadi x aku ckp nogori..haha)

di samping control makan, aku juga cuba amalkan senaman yang terbalik terlentang tu.. pastu, kdg2 terkinja-kinja kat dlm bilik, pasang lagu korea kuat2, menari bajet mcm artis korea gitu.. siap ikat rambut tocang lagi mcm Park Bom sebab nak ambik feel jadi artis korea jap. hahhaa... so, smbil2 perasan terkinja2 dpn cermin, at least keluar jugak peluh aku.. kesian kan???

tapi tu lah, nak diet ni memerlukan segala pengorbanan dr segi zahir dan batin.. cer bygkan, aku ni kan jnis yg tetiba mengidam kalau nak mkn sesuatu.. contohnye, tiba2 aku nak mkn ayam mcd. tengah2 aku pikir tu, terus aku ckp kat diri sendiri..."na...ckp nak slim melim mcm lisa surihani.. mane boleh mkn bende2 mcm tu.. nanti lemak kau yang dah berkilo2 tu akan bertambah menjadi kilo-kilo-kilo.. kau nak ka ha??oh no!!! xsggup ok?? dan aku jugak x snggup nak kene tahan makan bnde yg aku suka..tapi apakan daya.... cepatlah jgn dekati diri ku lagi wahai lemak!!!kasihanilah daku..











i'm adore park bom (2ne1).. disebabkan aku minat sgt die ni, so name kedua ialah pARK ana!! hahha.. bukan parking ok?? hahha.. walaupun ade yg ckp si bom ni penah buat plastik surgery, ade aku kesah?? huhu.. yg penting, die mcm barbie doll.. k laa...tata..



2 comments:

cikji said...

senaman terbalik trlentang? sit up ker dear?hehehe

BLADE EDGE said...

kalo nk diet ni, kene disiplin kuat btul2...kalo x, jadi separuh jalan jer laa.. xsempat nk rasa jadi kurus :-)

selamat berdiet...