28 April 2012

cuti semester yang penuh dugaan

salam..


hhhmmm..sebenarnya, niat nak update blog dah lama dah ada kat hati, tapi disebabkan kemalasan yang memang x boleh nak halang lagi dan ditambah pula dengan broadband yang kena terminated sebab lambat bayar, memang membuatkan aku lagi lah malas nak update blog.. so, setiap hari aku online, borrow adik punya broadband.. huhuh..online pun sebab nak tgk fb ngn twitter jer. tak pun beautifulnara..so, semenjak kehilangan aku di dunia blogger ni, banyak kejadian yang berlaku pada diri ini..


pada 18 April 2012, perginya insan yang tersayang dalam keluarga kami iaitu mak saudara sebelah ibu ku mengadap Illahi akibat menderita sakit breast kanser.. hanya Allah je yang tahu betapa sedihnya kami sekeluarga. sebelum ni, aku pernah ceritakan mengenai arwah pada entry yang lepas mengenai penyakit nya. arwah telah dikesan penyakit itu sejak dari tahun 2004 dan sepanjang itu arwah sangat tabah mengharungi penyakitnya.. tidak sekalipun mata ini melihat akan penderitaannya. tapi hanya dia sahaja yang tahu akan rasanya itu. arwah mula sakit tenat pada awal bulan 3. pada masa tu, ma dan abah ada 3 hari lagi nak berangkat ke mekah. cuba bayangkan macam mana perasaan ma dan abah nak meninggalkan adiknya yang sakit tu..sementelah ma memang rapat dengan arwah.. syahdu aku melihat bilamana ma memeluk adiknya erat2 sebelum berangkat..namun, dengan kuasa Allah..Alhamdulillah.. Allah memberi peluang kepada ma dan abah untuk menjaga arwah ketika sakit.. begitu juga aku.. sepanjang arwah sakit, pernah 2 3 kali juga aku menjaga arwah di hospital.. semasa di hospital, segala kemahuan kami turutkan. nak makan bubur mc d kami belikan, nak makan itu ini kami sekeluarga turutkan. namun, takdir telah tertulis bahawa Atih akan pergi jua meninggalkan kami..


arwah telah meninggalkan suami dan 2 orang permata hidupnya.. sebak aku melihat kedua anaknya tatkala mengucup jenazah umi nya buat kali terakhir..semoga Allah kuatkan semangat kami sekeluarga dan akan menambahkan lagi kasih sayang yang terjalin antara kami sekeluarga..Al-Fatihah untuk arwah atih.. semoga atih aman di sana dan berada di kalangan orang-orang yang beriman. amin..






9 April 2012

yeah..tuDung baRU!!!

Assalamualaikum


nah!tajuk tak menahan yer..semua benda nak bagitau. tapi takpe sebab xda orang nak tahu pun kan?kan? hehe.. sebenarnya tak nak story panjang2 malam ni. just nak bagitau yang aku baru beli tudung bawal cotton dari k.mieza cayang iaitu classmate aku kat kolej. dia baru je start buat bisnez online ni..so, sambil2 shopping, boleh tolong kawan-kawan kan?? sesiapa yang nak tahu apa benda yang dijualnya, silalah jenguk ke blog beliau k.mieza dan juga blogshop beliau minniezara. jom kita sama-sama bantu kawan saya yang comel ini yer...





nah... 







tudung baru yang aku dok kecoh tue..










 cun kan tudung bawal cotton tue..









tudung je.....abaikan background di sekeliling perempuan itu..huhu









sekian saje untuk entry yang tak berfaedah ini..daaaa..




5 April 2012

gadis kampung ;)

السلام عليكم ورحمة الله وبركته


Alhamdulillah..hidup lagi aku di pagi Jumaat yang mulia ni.. hari ni terlebih bangun awal yer disebabkan kene paksa buat breakfast. kalau x, subuh rapat kol 7 lah jawabnya.tambah2 hujan pulak tu..huhu!best kot tido. tapi sebab ma yang tercinta demam, so kene ikhlaskan diri jugak goreng mihun di pagi hari. nasib baik ada adik yang tercomot menolong di dapur. pastu, dah habis buat keje kat dapo, hajat di hati nak smbung tido balik, tapi x boleh nak lelapkan mata. so, dengan sebab itu, maka terupdate lah blog ini..


cer tgk tajuk entry kat atas tu, tak menahan kan? gadis kampung? agak-agak sape la yang di gadis kampung tu yer?? huhu---> ditujukan khas buat diri ku actually. korang tau x, sebenarnye aku ni suka mengikuti trend2 fashion sekarang.. konon2 up-to-date lah. tapi kan, aku ni jenis yang segan nak bergaya lebih-lebih. beli baju banyak2 pastu simpan wat pekasam  dalam almari.. huhu..malu terlebih kot gamaknya..pelikkan?sekarang ni, aku tgk makin ramai ladies2 kat luar sana cuba bergaya dengan begitu hebatnya. so, bile orang macam aku ni tgk bende2 macam tu, kompem nak ikut.. siap beli bagai dah ni, tapi hampeh!!!pakai bergaya dalam bilik jer.. haha.. x berani okey uolls!


 so, aku buat kesimpulan yang aku ni hanya gadis kampung jer.. gadis kampung kan lebih sinonim ngn baju kurung, lemah lembut nyer.. lebih kurang aku lah tu..haha..perasan!!padahal pakai seluar jeans memanjang. tapi ada la jugak sekali sekala pakai skirt. rasa macam sopan semacam je.. xpernah lagi kot rase nya aku letak gambar pakai skirt..so lepas ni nak capture pic pakai skirt banyak2 lah..bagi korang muntah sikit.. xpun bagi korang rasa menyampah!
daaaaa..


p/s: gadis kampung kan lebih kepada sederhana, so lebih kurang sama ngn i la tue..eeuuuuwwww..



kami gadis kampung yang bajet ayu gitue..



4 April 2012

katakan TIDAK pada parut

السلام عليكم ورحمة الله وبركته

hye...hehe..mlm ni rasenya seperti mahu update blog laju-laju je walaupun internet agak lembap mcm siput bab*..hehe. ok!untuk uolls2 semua especially kaum wanita, meh saya nak kongsi sikit petua nak hilangkan parut jerawat.. sangat senang kalau uolls semua nak tau..haha..cam mak jemah plak gayanya..dan sebelum tu, buat sesiapa yang ingin tahu, muka saya ni agak banyak parut2 jerawat ye wahai sekalian manusia semua.. bukan ape, tangan saya mmg xsuka dok diam.. ade je yang nak merayap. lagi syok kalau jumpa cermin yang besar, pastu dgn gigihnya dok mencungkil jerawat..hehe..so, oleh sebab kenakalan tangan saya yang suka merayap ni, maka muka penuh dengan parut..ea..mmg down ye kawan2 semua..so, akibatnye bila ambik gmbar, terpaksa la hide kan parut2 tu dgn pertolongan adobe photoshop..hahah.sayang lebih la kat u SHOP!!..haha..ok!!!membebel punya pasal, trus x ingat jalan cerita asalnya..


ok, back to the topic.. saya pasti ramai yang tau cara nak hilangkan parut jerawat ni.tapi xkesah la.. nak cerita jugak.. hehe...ok kawan2, kita boleh menghilangkan parut jerawat dengan menggunakan KULIT KAYU MANIS!!!. tapi AWAS!!jgn terus gosok kulit kayu manis sebijik2 kat muka tu..huhu..kang xpasal2 timbul satu lagi parut baru..actually, kita juz ambik debu daripada kulit kayu manis tersebut..cara nya mcm ni..


 bahan-bahan:
 sediakan kulit kayu manis
   serpihan pasu/ lesung batu
 sedikit air


ni rupa kulit kayu manis yer!!!



gosokkan kulit kayu manis pada serpihan pasu tersebut..(pasitkan gosok dengan gigih yer.. baru lah hasil nye auuuwwmmmmm).letakkan sedikit air pada debu yang keluar hasil daripada gosokkan tadi .so, hasilnya pastikan ia ditepek dekat parut tersebut. kalau xnak guna pasu, guna lesung batu pun boleh..tumbuk je kulit kayu manis tu, pastu letak air sedikit..tumbuk hingga betul2 hancur dan lumat..huhu..pastu tepek kat parut tu saje.. dan awas!!!dah selesai je kamu tepek kat parut kamu tu, kite akan rase pedih2 dan panas2 sikit.. mmg tu tindak balas nye..so, jgn risau ye.. saya dah buat petua ni dari sekolah menengah lagi.. cuma, mlas je nak buat..lagipun, kat ostel saya x bawak lesung batu..huhu..see!!!senang jer kan???


sekarang ni sepanjang dok kat umah, saya telah mengamalkan petua di atas.. hehe..bajet nak cantek bila bukak sem baru..so, sape yang nak ikut petua ni, sila kan lah yer.. sangat2 dialukan.. yang xnak cuba, SUDAH!!..huhuuhh..daaaaaa...



              hadiah tuk penutup entry kali ni.. tadaaaa!!! slh satu cara nk cover parut jerawat... hehehe..sile gunakan sesiapa yg nk try..(pinjam speck anak buah yang umur 4 tahun..huhu)