4 April 2012

katakan TIDAK pada parut

السلام عليكم ورحمة الله وبركته

hye...hehe..mlm ni rasenya seperti mahu update blog laju-laju je walaupun internet agak lembap mcm siput bab*..hehe. ok!untuk uolls2 semua especially kaum wanita, meh saya nak kongsi sikit petua nak hilangkan parut jerawat.. sangat senang kalau uolls semua nak tau..haha..cam mak jemah plak gayanya..dan sebelum tu, buat sesiapa yang ingin tahu, muka saya ni agak banyak parut2 jerawat ye wahai sekalian manusia semua.. bukan ape, tangan saya mmg xsuka dok diam.. ade je yang nak merayap. lagi syok kalau jumpa cermin yang besar, pastu dgn gigihnya dok mencungkil jerawat..hehe..so, oleh sebab kenakalan tangan saya yang suka merayap ni, maka muka penuh dengan parut..ea..mmg down ye kawan2 semua..so, akibatnye bila ambik gmbar, terpaksa la hide kan parut2 tu dgn pertolongan adobe photoshop..hahah.sayang lebih la kat u SHOP!!..haha..ok!!!membebel punya pasal, trus x ingat jalan cerita asalnya..


ok, back to the topic.. saya pasti ramai yang tau cara nak hilangkan parut jerawat ni.tapi xkesah la.. nak cerita jugak.. hehe...ok kawan2, kita boleh menghilangkan parut jerawat dengan menggunakan KULIT KAYU MANIS!!!. tapi AWAS!!jgn terus gosok kulit kayu manis sebijik2 kat muka tu..huhu..kang xpasal2 timbul satu lagi parut baru..actually, kita juz ambik debu daripada kulit kayu manis tersebut..cara nya mcm ni..


 bahan-bahan:
 sediakan kulit kayu manis
   serpihan pasu/ lesung batu
 sedikit air


ni rupa kulit kayu manis yer!!!



gosokkan kulit kayu manis pada serpihan pasu tersebut..(pasitkan gosok dengan gigih yer.. baru lah hasil nye auuuwwmmmmm).letakkan sedikit air pada debu yang keluar hasil daripada gosokkan tadi .so, hasilnya pastikan ia ditepek dekat parut tersebut. kalau xnak guna pasu, guna lesung batu pun boleh..tumbuk je kulit kayu manis tu, pastu letak air sedikit..tumbuk hingga betul2 hancur dan lumat..huhu..pastu tepek kat parut tu saje.. dan awas!!!dah selesai je kamu tepek kat parut kamu tu, kite akan rase pedih2 dan panas2 sikit.. mmg tu tindak balas nye..so, jgn risau ye.. saya dah buat petua ni dari sekolah menengah lagi.. cuma, mlas je nak buat..lagipun, kat ostel saya x bawak lesung batu..huhu..see!!!senang jer kan???


sekarang ni sepanjang dok kat umah, saya telah mengamalkan petua di atas.. hehe..bajet nak cantek bila bukak sem baru..so, sape yang nak ikut petua ni, sila kan lah yer.. sangat2 dialukan.. yang xnak cuba, SUDAH!!..huhuuhh..daaaaaa...



              hadiah tuk penutup entry kali ni.. tadaaaa!!! slh satu cara nk cover parut jerawat... hehehe..sile gunakan sesiapa yg nk try..(pinjam speck anak buah yang umur 4 tahun..huhu)



2 comments:

nur anis said...

saya pernah buat berapa kali je..tak gigih nak sagat kayu manis tu..huhu

anna said...

haha..tumbuk je dgn lesung batu dear..lagi sng..sy lebey suka guna cara tu...huuhu